DUTCH DESIGN BRAND

Dutch Design Chair

Nederlands krukje, wereldwijd populair
Productie: branding website, product design
Rol: art direction, ux design (wireframes), design (samen met designteam), copy, product design.
Award: Red Dot design award for product design
Website: www.dutchdesignbrand.com

Dutch Design Brand maakt opvallende producten van karton, waaronder krukjes, lampen en prullenbakken. Door de stevige, uitgebreid geteste kruisconstructie kunnen de krukjes wel 200 kg dragen. Maar het zijn ook vooral de verschillende prints die de krukjes zo opvallend maken. Al sinds het begin van het bedrijf ontwerp ik die prints.

INTERNATIONAAL SUCCES
In 2013 ontving ik de internationale Red Dot Design Award for Product Design voor mijn ontwerp van de Dutch Design Chair. Het krukje werd daarmee ook onderdeel van de collectie in het design museum in Essen, Singapore en Taipei.

Naast een regelmatige vermelding in de Nederlandse pers wordt het krukje ook vaak aangehaald in internationale (design) bladen. Op 12 maart 2015 ontving eigenaar Tim Várdy de Haarlemse Ondernemersprijs voor de krukjes.

EEN COMPLETE COLLECTIE
In 2014 ontwierp ik samen met mijn designteam de website voor Dutch Design Brand. De website showcaset de complete collectie van krukjes tot lampen en van servetten tot kerstpakketten.

STRO AARDBEIEN

Aardbeien met de smaak van vroeger

Logo en website voor een bijzondere aardbei
Productie: logo, branding website
Rol: design, copy, techniek (responsive Wordpress)
Website: www.stroaardbeien.nl

EEMLOOK

Knoflook website bol van leuke weetjes

Van luchtige feitjes voor volwassenen en kinderen tot serieus telersadvies
Productie: branding website
Rol: design, copy, techniek (responsive Wordpress)
Website: www.eemlook.nl

RICOH

Ricoh Best Deals

Business to business sales generator
Productie: leadgeneratie website
Rol: strategie, art direction, ux design, design (samen met designteam), copy.
Website: www.ricohbestdeals.nl

Ricoh levert printers en multifunctionals aan bedrijven, zowel met als zonder onderhoudscontract. Ricohbestdeals.nl is dé actiesite waarmee de online conversie wordt gerealiseerd.

Samenwerken met Marcel is altijd een pretje. Goed om te weten dat je blindelings op de andere kan vertrouwen, een open en fijn contact met elkaar hebt en gefocust bent om het project succesvol en boven verwachting op te leveren." - Andre Kuijpers, programma manager marketing Ricoh

TESTEN, ANALYSEREN & OPTIMALISEREN
De ogenschijnlijk simpele website heeft vele tests en optimalisaties ondergaan. En omdat de markt blijft veranderen, was het ook belangrijk dat de analyses continu (door mij) in de gaten werden gehouden. Een goed voorbeeld waaruit blijkt dat de website is gebouwd op conversie is het feit dat de afbeeldingen en teksten zich aanpassen op basis van de zoekwoorden die men heeft gebruikt in Google. Iemand die bijvoorbeeld zoekt naar “A3 kleurenprinter“ krijgt een andere website en voorbeeldprinter te zien dan iemand die zoekt naar “multifunctional“.

Deze optimalisaties waren ook alleen mogelijk door mijn nauwe samenwerking met de performance marketeers die verantwoordelijk waren voor de toestroom van online traffic.

BIJ ROBÈRT

Workshop Robèrt van Beckhoven

Passie voor ambacht, vakmanschap en techniek
Productie: redesign cursusmaterialen
Rol: concept, design (zelfstandig), additionele copy

Robèrt van Beckhoven mag zich als enige in Nederland Meester Boulanger en Meester Patissier noemen, maar voor velen is hij vooral bekend als jurylid van Heel Holland Bakt. In de oude leerfabriek KVL in Oisterwijk is sindskort zijn bakkerij, winkel en workshopruimte geopend. Voor de professionalisering van de workshop en cursusmaterialen werden na vele aanmeldingen de beste ontwerpers geselecteerd om de materialen in een nieuw jasje te steken.

AMBACHT, HISTORIE & SMAAKEXPLOSIES
Wie de voormalige leerfabriek KVL bezoekt zal ondermeer onder de indruk zijn van de glas-in-lood ramen die het oude leerlooierij proces laten zien zoals dat vroeger in de fabriek gebeurde. Op de voorpagina van de workshop ‘luxe taartjes’ heb ik een nieuw raam ontworpen, waarin de oude ramen en historie worden verweven met de nieuwste technieken en producten van Robèrt. Ook in de vervolgpagina’s is de historie van het pand terug te vinden middels leertexturen en oude foto’s.

De recepten van de cursus tonen ook visueel een explosie van smaak. Foto’s zijn bewerkt (o.a. een stoerdere ondergrond) om aan te sluiten met de fabrieksomgeving waarin de cursussen worden gehouden. Ook aan de praktische kant is gedacht met de mogelijkheid om aantekeningen te maken bij recepten en een los uitneembaar aantekeningenvel is toegevoegd.

QUEENS ROYAL BAKERY

Een sprookje van een bakkerij

Van bouwtekening tot de kers op de taart
Productie: winkelvormgeving bakkerij, huisstijl, website, webshop, menukaarten
Rol: art direction, copy, design (zelfstandig), technische realisatie (zelfstandig)

Nog voordat de verbouwing startte van ambachtelijke stadsbakkerij Queens Royal Bakery in Amersfoort was ik samen met de aannemer al nauw betrokken bij de indeling en het uiterlijk van de zaak. Van bouwtekeningen van de bar tot de bouw van de website en webshop en van het menuboekje tot de bestickering van de elektrische bakfiets.

STORYTELLING WORDT WERKELIJKHEID
Als creatief uitgangspunt (en om voor de opening al een buzz te creëren) heb ik een sprookje geschreven en geïllustreerd over een koningin van Amorfortia die haar heerlijke broden en taartjes leerde te delen met haar stadsgenoten en daarvoor een koninklijke bakkerij liet bouwen. Elementen van het sprookje komen (letterlijk) terug in de bakkerij.

Ondanks de gloednieuwe bouw op een modern plein heeft de bakkerij een authentiek, historisch gevoel gekregen. Dat gevoel ontstaat mede door de oude tegels op de vloer, de keuze voor het behang en de tafeltjes, de uitgezochte accessoires en het historisch aandoende lettertype op de borden boven de bar, op de website en in de menukaart.

SMAAK VAN DE STREEK

Smaak van de Streek Markt

(H)eerlijke streekproducten
Productie: website, posters, flyers
Rol: design, copy, technische realisatie (vrijwilligerswerk)

Het doel van Smaak van de Streek is om de inwoners van Amersfoort en omliggende gemeentes bewuster te maken van lokaal voedsel en lokale producten. Minder voedselkilometers betekent een verbetering van de lokale economie en een vermindering van vervuiling door voedseltransport.

MIJN ROL ALS VRIJWILLIGER
Inmiddels gaat de vier-jaarlijkse Smaak van de Streek markt haar vijfde jaar in. Als teamlid van deze succesvolle markt heb ik meegeholpen met de marketing, communicatie en design. Zo ontwierp ik ondermeer het logo, de promotionele posters, flyers en website en blijf ik meedenken om de markt elke keer weer te verbeteren.

HBO

Introductie HBO in Nederland

Online communicatiestrategie en art direction
Productie: online introductie campagne en campagne huisstijl
Rol: strategie, art direction, copy, design (samen met designteam).

Ziggo abonnees konden als eerste in Nederland de nieuwe abonneezender HBO uitproberen en zich aanmelden om te blijven genieten. De campagne startte met spectaculaire homepage takeovers op NU.nl en MSN. Voor de langere termijn ontwikkelde ik een banner huisstijl waarmee we snel en efficiënt per serie een bannerset konden ontwikkelen.

DE CONTENT IN DE SPOTLIGHT
Vanuit het inzicht dat het laten zien van de content het product verkoopt, is een creatieve strategie ontwikkeld waarbij vooral de middelen die in staat zijn de rijkheid van de content over te brengen bij de doelgroep de boventoon voeren. Samen met de designers ontwikkelde ik alle online uitingen, waaronder de spectaculaire take-overs.

Op MSN focusten we ons op de serie Game of Thrones. Op NU.nl kozen we voor de breedte van het aanbod en ontwikkelden we een take-over met 3D bewegende, blauwe glasplaten die (video)beelden lieten zien van ondermeer Game of Thrones, The Borgias en Mildred Pierce.

Inmiddels kent vrijwel iedereen wel series als Game of Thrones en Boardwalk Empire en is HBO de grootste abonnee zender van Nederland.© Marcel Hellemons. All rights reserved. Stuur me een e-mail.